Hâtime
İsm-i Âzam herkes için bir olmaz; belki ayrı ayrı oluyor. Meselâ, İmam-ı Ali radıyallahu anhın hakkında Ferd, Hayy, Kayyûm, Hakem, Adl, Kuddûs, altı isimdir. Ve İmam-ı Âzamın İsm-i Âzamı Hakem, Adl, iki isimdir. Ve Gavs-ı Âzamın İsm-i Âzamı yâ Hayydır. Ve İmam-ı Rabbânînin İsm-i Âzamı Kayyûm, ve hâkezâ, pek çok zatlar daha başka isimleri İsm-i Âzam görmüşlerdir.
Bu Beşinci Nükte ism-i Hayy hakkında olduğu münasebetiyle, hem teberrük, hem şahit, hem delil, hem kudsî bir hüccet, hem kendimize bir dua, hem bu risaleye bir hüsn-ü hâtime olarak, Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm, Cevşenü'l-Kebîr namındaki münâcât-ı âzamında, marifetullahta gayet yüksek ve gayet câmi derece-i marifetini göstererek böyle demiştir; biz de hayalen o zamana gidip, Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmın dediğine âmin diyerek, aynı münâcâtı kendimiz de söylüyor gibi, sadâ-yı Muhammedî Aleyhissalâtü Vesselâm ile deriz:
* يَا حَىُّ قَبْلَ كُلِّ حَىٍّ
* يَا حَىُّ بَعْدَ كُلِّ حَىٍّ
* يَا حَىُّ الَّذِى لاَ يُشْبِهُهُ شَىْءٌ
* يَا حَىُّ الَّذِي لَيْسَ كَمِثْلِهِ حَىٌّ
* يَا حَىُّ الَّذِى لاَ يُشَارِكُهُ حَىٌّ
* يَا حَىُّ الَّذِي لاَ يَحْتَاجُ اِلٰى حَىٍّ
* يَا حَىُّ الَّذِى يُمِيتُ كُلَّ حَىٍّ
* يَا حَىُّ الَّذِي يَرْزُقُ كُلَّ حَىٍّ
* يَا حَىُّ الَّذِى يُحْيِى الْمَوْتٰى
* يَا حَىُّ الَّذِى لاَ يَمُوتُ
سُبْحَانَكَ يَا لاَ اِلٰهَ اِلاَّۤ اَنْتَ اْلاَمَانُ اْلاَمَانُ نَجِّنَا مِنَ النَّارِ اٰمِينَ * 1
سُبْحَانَكَ لاَ عِلْمَ لَنَۤا اِلاَّ مَا عَلَّمْتَنَا اِنَّكَ اَنْتَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ * 2
ba
Otuzuncu Lem'anın Altıncı Nüktesi
İsm-i Kayyûma bakar.
İsm-i Hayyın bir hülâsası, Nur Çeşmesinin bir zeyli olmuş. Bu ism-i Kayyûm dahi, Otuzuncu Sözün zeyli olması münasip görüldü.
İTİZAR: Bu çok ehemmiyetli meseleler ve çok derin ve geniş ism-i Kayyûmun cilve-i âzamı, hem muntazaman değil, belki ayrı ayrı lem'alar tarzında kalbe hutur ettiğinden, hem gayet müşevveş ve acele ve