İşarat'ül İ'caz

İşaratul İcaz, 26. Sayfa

نَعْبُدُ 4 ile alâkası var; çünkü ibadette imamlar bunlardır. نَسْتَعِينُ 5 ile var; çünkü, tevfike ve ianeye mazhar bunlardır. اِهْدِنَا 6 ile var; çünkü hidayette muktedâbih onlardır.
صِراَطَ الْمُسْتَقِيمَ 7 ile vardır; çünkü doğru yol ancak onların mesleğidir.
طَرِيقْ 8 veya سَبِيلْ 9 kelimelerine صِرَاطْ 10 kelimesinin tercihi, mesleklerinin etrafı mahdut ve işlek bir cadde olduğuna ve o caddeye girenlerin bir daha çıkmamalarına işarettir.
Mahut ve malûm olan şeylerde kullanılması usul ittihaz edilen esmâ-i mevsûleden اَلَّذِينَ tabiri, onların zulümat-ı beşeriye içinde elmas gibi parladıklarına işarettir ki, onları taharrî ve talep etmeye ve aramaya lüzum yoktur. Onlar, herkesin gözü önünde hazır olduklarını temin eden bir ulüvv-ü şâna maliktirler.
Cem' sîgasıyla اَلَّذِينَ 'nin zikri, onlara iktida ve tâbi olmak imkânının  
mevcudiyetine ve onların mesleklerinde butlan olmadığına işarettir. Çünkü, ferdî olmayan bir meslekte tevatür vardır; tevatürde butlan yoktur.
Mâzi sîgasıyla اَنْعَمْتَ 1 'nin zikri, tekrar nimeti talep etmeye bir vesile olduğuna ve Allah'a râci olan zamiri de bir yardımcı ve bir şefaatçi vazifesini gördüğüne işarettir. Yani, "Ey Rabbim! Madem ki in'am senin fiilindir ve evvelce de in'âmı yapmışsın; istihkakım olmadığı halde in'âmı tekrarlamak, Senin şe'nindir."

SORU & CEVAP
İsminiz Sorunuz